Tu ce o să te faci când o să fii mare?

Stefan Bogdan Timisoara Grozav

De Alexandra Cheiu

Una din cele mai comune întrebări pe care adulții o pun copiilor e „Ce o să te faci când o să fii mare?” Când ai 5 ani este foarte simplu, vrei să te faci doctor, polițist sau pompier. Problemele însă apar după. Pe măsură ce crești, îți dai seama ce pasiuni ai, dar de cele mai multe ori ești direcționat într-un sens opus acestora. Acest lucru se întâmplă din cauză că „știu părinții ce e mai bine pentru copilul lor”. În alte cazuri, ești îndrumat în direcția cea bună și îți urmezi astfel chemarea.

Ultima  variantă, deși nu este cea mai des întâlnită reprezintă idealul. Din păcate chiar și în acest context sunt foarte mulți absolvenți licențiați în geografie, filozofie, istorie ori arte care lucrează la multinaționale și fac lucruri care sunt total opuse de ceea ce au studiat ei. Acești tineri ajung să își abandoneze vocația, nu mai aud chemarea și ajung să nu mai simtă că fac ceea ce ar trebui să facă.

Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei banilor, din cauza sistemului deficitar de la noi din țară și din cauza lipsei de încurajare. Acum, ca să nu privim aceste lucruri într-o notă pesimistă, vreau să vă arăt că se poate și altfel! Poți să faci bani din pasiunea pe care o ai sau să lucrezi pentru tine. Poți să fii Grozav. 😉

Astfel, haideți să îl cunoaștem pe Ștefan Bogdan. El se prezintă Ștef și este un băiat care iese în evidență prin părul lui creț. Prima dată când îl vezi, te oprești la părul care îți atrage atenția și abia apoi poți să îi vezi ochii mari și negri. Și mai interesant e că eu după 5 minute de stat la discuții cu el, eram deja motivată să fac mai multe decât fac acum cu viața mea. Mare lucru să ai o asemenea putere asupra oamenilor la doar 22 de ani!

Ștef a terminat facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Design de produs și în prezent e student la master, la aceeași specializare. Cea mai mare reușită a sa până în prezent a fost un concurs internațional de design la care a participat și unde a ajuns pe un loc fruntaș dintre cei 1700 de participanți. Am să vă povestesc despre acest concurs, dar până atunci vă invit să îi cunoaștem povestea și să descoperim ce înseamnă să fii designer de produs.

Când l-am întrebat despre cum a ajuns să fie designer, mi-a spus că nu este vorba despre cum a ajuns, ci despre toate lucrurile pe care le creează și au o utilitate în viața cotidiană. Pentru Ștef, cel mai important lucru atunci când gândește un produs, este să fie orientat către exterior, către utilitate. Ideea de bază după care el se ghidează este dorința de a descoperi ceva nou și de a îmbunătăți acel lucru în permanență.

Mi-a mai spus că toate cunoștințele pe care le-a asimilat, le-a folosit pentru a crea ceva inedit și că atunci când crezi cu adevărat în ceea ce faci, totul devine simplu. Pentru el, feedback-ul este foarte important și este ”acel ceva” care îi stârnește dorința de creație. Ștef este un adept al tehnologiei și al automatizării și consideră că trebuie să te pliezi pe cerințele clientului. Până la urmă, design-ul urmează funcția.

Când l-am întrebat cum se îmbină utilitatea cu frumosul, s-a uitat la mine fix în ochi și cu un entuziasm profund, mi-a zis că el vede asta ca pe o provocare, ca pe o experiență, și că este dator să găsească soluția perfectă, ineditul dintr-un produs banal. El consideră că sunt posibilități infinite și că produsul perfect nu există, deoarece lumea este într-o continuă dezvoltare.

Întotdeauna poți să faci ceva nou, iar acest lucru este valabil în orice domeniu. „Dacă vrei să realizezi designul pentru un scaun, gândirea e puțin diferită, ca designer de produs, tu trebuie să realizezi un obiect care satisface nevoia primară de a sta jos”, mi-a spus Ștef. Ideea pe care merge el când vine vorba de design este ”less is more”.

Revenind la celelalte realizări ale sale, cel mai important concurs la care a participat a fost Electrolux Design Lab, la care a luat locul 6 din 1700 de participanți din toată lumea. Deși el spune că nu este o mare reușită, deoarece a început de la un proiect pentru facultate, eu am fost fascinată de acest rezultat.

Manusa Participare Electrilux Design Lab Stefan Bogdan

Concursul a durat un an de zile, an în care din tema de la facultate, s-a transformat în ceva foarte frumos trecând prin toate etapele realizării unui concept de design de produs. Conceptul cu care a participat a fost Instant Cleaning Glove, un concept care îmbină nano-tehnologia, ultrasunetele și apa, într-o soluție rapidă și eficientă de a elimina petele de pe haine, imediat ce acestea au apărut.

A mai participat la un concurs organizat de Creative Minds Hub din cadrul Facultății de Economie a Universității de Vest din Timișoara. La acest concurs au participat 10 echipe formate din câte trei studenți. Doi studenți erau de la Facultatea de Economie și unul de la Facultatea de Arte și Design. Fiecare echipă a primit o sponsorizare de 100€ pentru a începe o mică afacere. Concursul s-a desfășurat la sfârșitul lunii februarie, iar din acest motiv, Ștef împreună cu echipa sa s-au gândit să realizeze și să comercializeze mărțișoare. Mărțișoarele au fost realizate într-un program de proiectare, iar mai apoi printate 3D. Echipa lui Ștef a reușit să obțină un profit de 3600 de lei din vânzarea mărțișoarelor și au luat locul doi la concurs.

O provocare lansată de Michelin – lider mondial în manufacturarea de anvelope – este un alt concurs la care Ștef a participat. Ideea de bază a acestei competiții a fost crearea unui concept de autovehicul care să îndeplinească două criterii extrem de importante: costul de producție redus și consumul foarte scăzut.

Momentan, Ștef participă la Toyota Design Competition 2016, să îi urăm succes! Dacă doriți, îl puteți găsi și pe Nikonişti.ro, pentru că Ștefan face și poze!

Și de parcă aceste realizări nu par de ajuns, am aflat că Ștef are firma lui de design împreună cu un prieten. Firmă la vârsta lui? Cine ar fi crezut! Îmi povestește el că atunci când termini o facultate și îți cauți de lucru, angajatorii văd problema în felul următor: Avem nevoie de un tânăr de 20-26 de ani cu 30 de ani de experiență”.  Mi s-a părut foarte amuzantă  această descriere, dar din păcate trebuie să recunoaștem că acesta este tristul adevăr cu aplicabilitate în orice domeniu.

Pentru el, oportunitatea a apărut sub forma unui concurs și anume România Start-up, concurs care a constat în realizarea unui plan de afaceri. Acest concurs s-a desfășurat cu sprijinul Fundației Serviciilor Sociale Bethany; ideile lui și ale colegului său care este specializat pe arhitectură au fost atractive, bine puse la punct, iar totul a fost realizat cu profesionalism, cei doi ajungând să fie printre fericiții câștigători.

Această experiență  l-a schimbat și îl schimbă în continuare pe Ștef, deoarece a avut un impact considerabil asupra lui. A fost o coliziune cu realitatea și un impact social, el  mărturisindu-mi că dificultățile îl ambiționează, responsabilizează, îl dezvoltă în permanență, dar lucrul cu oamenii este cel mai delicat și complicat.

Povestea lui este una de succes, iar cel mai important lucru este să faci ceea ce îți place, și la un moment dat, după multă muncă și perseverență, totul devine favorabil, totul capătă sens. „Designul pentru mine este modul de comunicare cu orice persoană, este vorba despre ce spune produsul despre un designer, despre ce spun oamenii despre produs, până la urmă designul este o formă de comunicare, o parte din suflet transpusă în realitate”.
Ca să fii un bun designer trebuie să privești ”outside of the box”, trebuie să ai chemare, trebuie să insufli necesitatea și să o transformi în dorință”.

Ca să închei această poveste, am să vă spun că nu contează ce vreți să vă faceți când sunteți mari, contează să aflați care vă este chemarea, să aflați la ce sunteți cu adevărat buni și să faceți pași mărunți în direcția respectivă. Trebuie să învățați să aveți răbdare și veți fi triumfători.

Dacă toată lumea ar face ce îi place cu adevărat, nu ar mai simți nimeni nici măcar o secundă că muncește, iar calitatea și buna dispoziție ne-ar învălui existența. Am ajunge să fim mai buni pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Adică … Grozavi!

Comentarii

comentarii