Povestea primului festival internațional de studenți din Timișoara

Povestea-primului-festival-international-studentesc-din-Timisoara

Cu toții știm că Timișoara e primul oraș iluminat electric stradal din Europa, că are primul tramvai electric și alte inovații de genul. Deși sunt conștient că mai sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem, nu pot să nu fiu uimit când mai aflu de câte o poveste de succes pornită de aici.

Vineri am avut ocazia grozavă să particip la conferința de deschidere a unui eveniment organizat de către studenți, dar la care copilul unuia dintre primii organizatori a ajuns acum să preia rolul tatălui său.

Este vorba despre povestea ISWinT, poveste care continuă și după 22 de ani, și vară de vară aduce 200 de studenți străini în Timișoara pentru a încerca să facă o schimbare în lume.

ISWinT – (International Student Week in Timișoara), sau Săptămâna Studenților Internaționali în Timișoara este un proiect organizat de Liga AC de la Politehnică și a văzut pentru prima dată lumina zilei în 1994. Ideea s-a născut după ce câțiva studenți de pe atunci ai Politehnicii au mers la un festival internațional în Germania de Est. După acea experiență, au început să-și imagineze cum ar fi să se organizeze un astfel de eveniment și în Timișoara.

Deși mai toți din garda veche „pasează responsabilitatea” de a fi prima persoană care a venit cu ideea proiectului, cert e că a apărut în urma participării la acel festival.

Am fost foarte curios să aflu care este scopul proiectului, de ce e nevoie să existe și acest „ISWinT” și am avut norocul de a fi în sală cu oamenii care au organizat prima ediție, de acum 22 de ani.

A fost grozav să poți face o paralelă dintre prima ediție și ce se întâmplă acum. Văzând poze de atunci, cu oameni cu mustață „a la anii 90”, văzând hainele pe care le purtau și cum arătau materialele create pentru eveniment, nu poți să nu recunoști cât s-au schimbat lucrurile, nu doar pentru ei, dar și pentru Timișoara.

Spune Petru Serafim, unul din primii organizatori, „atunci când am organizat prima dată ISWinT nu ne imaginam că se va ajunge unde este astăzi. Era totul foarte nou pentru Timișoara, și pentru ceva organizat de niște studenți. Pe atunci nu aveam internet și telefoane mobile. Așa că am făcut rost de niște walkie-talkie și puteam discuta și organiza. Trenurile aveau 2-3 ore întârziere, așa că eram mai toată ziua pe la gară, așteptând participanții”.

O altă amintire frumoasă dar și memorabilă pe care o are e legată de un participant. „M-am trezit la gară cu un neamț din Germania de Est. Era îmbrăcat în piele, era plin de piercing-uri, nu puteam să nu mă întreb cum de ne-am ales cu el. Dar după ce am stat de vorbă, mi-am dat seama că aparențele pot înșela, dovadă fiind faptul că și acum mai păstrăm legătura”.

ISWINT-Grozav.org-Timisoara

Ca să-ți faci o imagine despre ce înseamnă acest eveniment, la prima ediție au închiriat un tren și au mers cu el până la Băile Herculane. Și bineînțeles că a fost petrecere în el, iar muzica era pusă de pe casete VHS, își amintește cu nostalgie Gabriel Munteanu, un alt membru implicat în organizarea primei ediții. E și acesta un mod de a ajuta străinii să facă cunoștință cu muzica tradițională românească 🙂 .

Poate acum ne-am obișnuit cu reclamele de pe tramvaie și diferite manifestații prin centrul orașului, dar acestea erau inovații pentru acea vreme. Cei din Liga AC au fost primii care au vopsit tramvaiele. Și imaginează-ți cum e să vezi oameni cu torțe mergând și dansând prin oraș la doar 4 ani după revoluție. (De fapt, nu trebuie să-ți imaginezi, îți spun mai jos despre ce e vorba).

22 de ani mai târziu, ISWinT înseamnă peste 500 de străini care au vrut să vină în Timișoara, înseamnă 200 de participanți din peste 30 de țări care vor intra în contact cu cultura noastră, vor vedea Timișoara și vor învăța lucruri pe care mai apoi să le ducă înapoi acasă.

E greu să surprinzi în câteva cuvinte ce înseamnă acest proiect, dar când auzi toate poveștile despre el, când afli că sunt oameni care sunt deja la a 7-a ediție la care participă, când vezi tineri din India, Mexic sau Algeria dansând pe muzică orientală în fața cantinei Politehnicii la ora 12 noaptea, știi că e ceva special la mijloc.

Acest proiect există pentru că zilnic ne lovim de multiculturalitate. În lumea în care trăim un francez de origine maghiară a fost președintele Franței, un american de origine nigeriană a ajuns președintele SUA, președintele Nokia este un japonez stabilit în Finlanda și exemplele pot continua.

Afis-Iswint-Grozav-Timisoara

ISWinT contribuie la punerea Timișoarei pe harta multiculturală a lumii și ne arată încotro merge societatea în care trăim și cât de distractiv poate fi dacă avem o minte deschisă.

Dacă vrei să-i cunoști mai bine pe acești străini și să le afli poveștile, sunt organizate și câteva evenimente deschise la care poți participa: o paradă (de care îți spuneam mai sus), o conferință, un concert și un workshop. Mai multe informații aici.

Sper să ne vedem pe acolo, eu tare vreau să-l cunosc pe lituanianul care vine de 7 ani în Timișoara 🙂

Comentarii

comentarii