Când am început acest blog, mi-am propus să scriu despre oamenii care trec peste orice obstacol pentru a-și urmări pasiunea, despre cei care dau înapoi comunității și despre cei care fac lucrurile diferit. Am găsit o poveste care să le cuprindă pe toate 3.
Luni m-am întâlnit cu Marius, Ana și Andrei. Primii doi fiind studenți ce fac practică iar ultimul este co-fondator la Gentleman Solutions. Am stat de vorbă despre cum au ajuns să facă ceva unic pentru România, cum a fost călătoria lor până acum, despre școală și câteva sfaturi despre cum să facem cadouri cu adevărat frumoase.
Cum a început totul.
Andrei are 24 de ani. Încă de pe băncile facultății era hotărât să facă ceva. „Eu sunt foarte pasionat de Apple. Și voiam să deschid o florărie „iFlori”. Între timp, lucra și la Vodafone, și s-a folosit de acest prilej ca să-și prezinte ideea și altor oameni și să vadă ce părere au. Cu timpul, și-a dat seama că nu neapărat lipsa florilor este problema. „Mi-am dat seama că există multe alte florării, și oricum, problema e alta. Nimeni nu-și dorește să primească flori care sunt într-o cutie, aduse de un curier care se grăbește să-i semnezi primirea și să plece. Și mai vine îmbrăcat… cum vine. Una din principalele greșeli pe care le fac oamenii când oferă cadouri e că nu acordă destulă atenție modului în care îl oferă. Cred că dacă dau mulți bani pe el înseamnă că va fi și primit bine. Pot să fie 11 sau 101 trandafiri. E foarte important cum îi oferi”.
Așa a apărut ideea de a oferi cadourile într-un mod mai special. Dacă la început erau doar flori, acum au ajuns să facă tot felul de surprize. „Noi încercăm să-i ajutăm pe cei care vor să facă un gest frumos pentru cei apropiați. Am avut clienți care erau plecați în străinătate, unul chiar în Dubai, și mai sunt oamenii care trebuie să stea mult la birou, dar nu vor să uite de familie.”
Andrei a studiat la Politehnică și încă din timpul facultății a făcut voluntariat, ajungând chiar să fie Președintele Ligii AC, o organizație de tineret din Universitatea Politehnica. Această experiență s-a dovedit foarte valoroasă mai târziu și l-a ajutat să învețe foarte multe lucruri. „Și partenerii mei sunt tot prieteni pe care mi i-am făcut în timpul facultății și prin voluntariat”.
Deși acum au multă lume care apelează la ei, ca de obicei, începutul a fost mai greu. Mi-a spus că„ la început mi-a fost frică. La Politehnică nu înveți nimic despre afaceri. Dacă nu ai pe cineva din familie care să se priceapă, nu ai cum. Educația nu te formează pentru antreprenoriat. Ci ca să fii angajat. Și am avut mult de lucru să găsim parteneri care să facă lucruri de calitate”. S-au chinuit mult și cu birocrația. „Deși firma am creat-o în februarie 2014, ne-am chinuit mult cu birocrația și cu partea tehnică. Ne-a luat câteva luni să fie totul gata”.
Dar din păcate, cel mai greu e când cei mai apropiați nu-ți sunt aproape. „Cum aveam un job destul de bun la Vodafone, când le spuneam celor din jur de idee, îmi ziceau că sunt nebun, să nu mă risc. Cel mai greu a fost că nici mama nu credea în ceea ce voiam să fac. Dar acum, e cel mai mare fan al nostru.”
Dar pentru că au avut un vis, nu s-au dat bătuți și s-au folosit de tot ce aveau la îndemână.
Echipa e formată din patru persoane. Andrei, și încă un Andrei se ocupă de livrări iar Adelina și Marius se ocupă de site și de Facebook. Dar pentru că au rămas cu microbul voluntariatului, au înțeles că trebuie să-i ajute cât mai mult și pe alții. Astfel că acum au și 4 studenți în practică.
Și, mi-a mai spus el „Ținem mult și la partenerii noștri. Ne-am chinuit mult să găsim parteneri de încredere, care să facă lucruri de calitate și încercăm să-i ajutăm și pe ei cât mai mult. Avem câteva florării partenere, pe care le recomandăm de câte ori avem ocazia, mai avem persoane care fac lucruri manuale, cum ar fi niște felicitări foarte frumoase, cu care colaborăm. Trebuie să ne ajutăm între noi.”
Care sunt cele mai frumoase momente pe care le-ați avut până acum?
„Cred că sunt momentele când reprezentăm pe cineva pentru o naștere. Atunci când intrăm în salon cu baloane cu heliu și un ursuleț de pluș, toate femeile de acolo se luminează la față și zâmbesc. Și mi-au plăcut foarte mult aniversările de căsătorii, de 30 sau 50 de ani. Am reușit să facem niște lucruri foarte interesante.” Și au mai avut momente frumoase. De exemplu, atunci când mergeau la o nuntă, mirii voiau să se pozeze cu ei, insistau să rămână la masă. „În general, cel mai frumos e când vezi fericirea oamenilor, când încep să te pupe, le simți emoțiile, le vezi entuziasmul. Te simți extraordinar să fii alături de ei în momente așa de speciale.”
E o aventură plină de momente frumoase, dar bineînțeles că nu au lipsit nici cele mai grele. Pe lângă lipsa de sprijin de la început, au mai avut și niște pățanii… Care sunt șansele ca, în aceeași seară, 2 persoane cu același nume să-și aniverseze ziua de naștere în același loc și ambele să aibă părinți medici?
„Am avut de livrat un buchet cu flori pentru o zi de naștere. Fata se numea Patricia. Când am intrat în local, am întrebat dacă e cineva cu numele acesta care își sărbătorește ziua. Mi s-a spus că da, și e la bar. Ca să fiu sigur, am întrebat-o dacă părinții ei sunt medici. Mi-a spus că da, apoi i-am făcut surpriza și i-am oferit florile, ciocolata. Era foarte surprinsă. Dar așa sunt oamenii de obicei…
Ei bine, ies afară și sun clientul să-i confirm că pachetul a fost livrat. La care îmi răspunde că nu are cum, pentru că e chiar ea cu fiica sa, în club, și nu a primit nimic. Și mi-a spus unde sunt ei în bar”. (Se vedea cât de inconfortabilă a fost situația pentru el deoarece și-a schimbat total poziția de pe scaun când a ajuns la partea asta). „Îți dai seama, era ora 12:00 noaptea. Nu mai aveam de unde să iau alte flori, ciocolată. A trebuit să merg înapoi și să-i explic fetei greșeala. Dar a fost foarte de treabă, a înțeles ce s-a întâmplat. Acesta cred că a fost unul din cele mai neplăcute momente pe care le-am trăit”. Și mi-a mai spus că prietenul fetei era puțin gelos, a început să-l întrebe ce e cu el acolo, cât e firul de trandafir, nu a prea înțeles la început despre ce e vorba. Să nu-ți mai zic că li s-a stricat mașina chiar în ziua de Sfântul Valentin.
Ce îmi place la ei e că ajută la educarea oamenilor. Publică constant articole pe site prin care să învețe oamenii despre anumite lucruri pe care nu le știm, fie că vorbim de flori, comportament sau alte cele. „Scopul nostru e să fie mai mulți gentlemen și ladys în România. Și vrem să facem oamenii să ofere cadouri nu doar în momentele importante. Ci să fie mereu atenți”. Și chiar sunt multe lucruri pe care nu le știm. „De exemplu, de sărbătorile mari, Crăciun și Paște, firmele pot aloca până la 150 RON neimpozitabil pentru a oferi cadouri angajaților. Dar majoritatea nu știu. Ah, și bărbaților nu se oferă niciodată flori, doar dacă sunt în spital.”
Mi se pare incredibil cum poți învăța atât de multe lucruri de la cei din aceeași generație cu tine, sau chiar mai tineri. M-a impresionat foarte mult când mi-a spus că „cea mai bună investiție e în client”. Și se confirmă și la ei. Au aceeași clienți de mai multe ori. Mulți din ei sunt plecați din țară, și chiar nu au cum să ajungă lângă cei dragi.
Și sunt ambițioși. Vor să facă lucruri și mai deosebite, cum ar fi cereri în căsătorie pe stadion, seri romantice în locuri neașteptate. Spor în toate le spun eu, în timp ce ei se grăbesc să fugă spre aeroport, tot din partea clientului care e plecat în Dubai.
Dacă îți place articolul, nu uita să ne urmărești și pe Facebook.