Iarba verde de acasă – sau despre oamenii cu inițiativă dintre noi.

Iarba Verde de Acasa - Despre oameni cu initiativa din jurul nostru.

Într-o zi, cum stăteam eu frumos pe Facebook, mi-au sărit în ochi două poze. Cele pe care le vezi și tu mai sus. Un prieten, s-a gândit el, că dacă tot e așa urât în fața blocului, de ce să nu facă ceva în legătură cu asta? Așa că, timp de doi ani și jumătate a tot îngrijit, udat și plantat semințe pe un petic de pământ din fața blocului. Rezultatul… foarte frumos. Bineînțeles că au apărut și destule momente nu prea ușoare. Am fost tare curios de ce, cum a făcut asta, care a fost reacția vecinilor. Și acum o să afli și tu.

De ce ai făcut asta?

Îmi plac plantele, îmi place să fie curat și ordonat în general. În altă ordine de idei, consider pripită intenția primarului de a renunța la spațiile verzi dintre stradă și trotuar. Argumentul lui este acela că respectivele porțiuni produc praf, dar el nu ține cont de faptul ca acele spații sunt cele care găzduiesc copacii care formează bolta de verdeață de pe străzile din cartierele dormitor ale Timișoarei. Așa că am vrut sa arăt că soluția pentru a reduce praful nu este renunțarea la acele fâșii de pământ și la copacii care cresc acolo, ci că este aceea de a le face să fie într-adevăr verzi.

Cum ai făcut-o? Cat de des ai udat-o, daca ai plantat ceva semințe?

Pentru desțelenirea pământului a fost nevoie de doi ani in care am săpat în mai multe rânduri, la adâncimi succesiv tot mai mari.
In perioadele de caniculă din vară am udat zilnic cu aproximativ 50 de litri de apă, aduși de la fântâna publică.
Gardul viu l-am primit de la o vecina de bloc, care l-a primit de la o vecina de cartier, care l-a primit de la o cunoștință de la Primărie. M-am aflat așadar, la capătul unui lanț al surplusurilor, pentru că puieții primiți sunt cei rămași de la fiecare dintre doamne după ce au amenajat porțiunile de care se ocupau dânsele.
Gazonul l-am cumpărat de la magazin, florile, trandafirii si ceilalți arbuști decorativi i-am cumpărat din piața. Târnăcopul, hârlețul, grebla, stropitori – de la magazin.

De unde ți-a venit ideea?

Era firesc să mă gândesc că un spațiu numit „spațiu verde” ar trebui sa aibă pe el ceva verdeață…

Cum au reacționat vecinii?

Vecinii, în marea lor majoritate mi-au oferit texte descurajatoare: „nu te obosi, că oricum lumea o să calce și o să strice la loc” și „o să vezi că în câteva luni va fi la fel” și „muncești degeaba”. Un singur vecin – un domn pensionar proaspăt venit din Basarabia – a pus mâna pe unelte și m-a ajutat. La polul opus avem patronul unui magazin alimentar de la parter, de o nesimțire strigătoare la cer, care urca cu mașina pe trotuar, trecând inclusiv peste spațiul verde. Odată, de față cu mine, a trecut cu roțile mașinii peste răsadurile de gard viu pe care mă pregăteam să le plantez.

Care a fost cea mai grea parte? Dar cea mai faina?

Uitându-mă în urmă, nu țin minte sa fi fost vreo parte grea. Reconfortant a fost când iarba a început sa crească si întreg locul si-a schimbat look-ul.
Am avut sentimentul ca am atins o țintă, iar mulțumirea a fost cu atât mai mare cu cât întreg demersul a durat doi ani și fără victorii de parcurs care sa îmi mențină moralul.

Crezi ca gestul tău ar putea și ar trebui să fie replicat si de alte persoane?

Da, dar in special mă aștept ca Primăria să ofere ceva masuri pozitive de încurajare pentru asociațiile de proprietari care își administrează spațiul din fața blocului – nu doar amenzi teoretice pe care oricum se tem sa le aplice din motive electorale.

Ne place să ne meargă mai bine. Și lucrurile din jurul nostru să arate mai frumos. Din păcate, mereu așteptăm să vină „cineva” să le facă așa. Să vină Primăria să ne curețe în fața blocului, Guvernul să ne ajute să trăim mai bine, profesorii să ne facă prin minune mai deștepți… înțelegi ideea.

Mereu sunt surprins de ce pot face oamenii din jurul nostru. Există momente în care o persoană poate face mai multe chiar decât o instituție. Și ne arată tuturor că mereu mai e ceva ce am fi putut face noi pentru a ne merge mai bine. Ce mai pot spune, așa surprize să tot ai.

Ei bine, cum ar fi dacă am face și noi ceva în legătură cu asta?

Tu când ai luat inițiativă? Sau, știi pe cineva care a făcut-o?

Comentarii

comentarii