Sunt șanse mari să-i auzi numele aproape zilnic. Și totuși, cine a fost Dan Păltinișanu? Indiferent dacă ții cu actuala Poli sau încă strigi „AC Recaș nu e Poli”, trebuie să știi cine este omul al cărui nume îl poartă unul din cele mai frumoase stadioane din România. Cupa României, un meci istoric împotriva lui Celtic Glasgow sunt doar 2 din reușitele sale, ce pălesc pe lângă un fiu care face performanță în baschetul timișorean.
Mergeam într-o zi dinspre Complex spre Casa Tineretului și ajungând pe lângă stadionul Dan Păltinișanu mi-am dat seama că habar nu am numele cui îl poartă stadionul. Sunt șanse mari ca și tu să fi ajuns pe stadion, dar știai de la cine provine numele? Cine a fost și ce a făcut acel om? Imediat m-am hotărât să investighez. Cum poți să stai de 3 ani în Timișoara și să nu știi cine a fost Dan Păltinișanu? Iar surprizele nu au întârziat să apară.
Cum probabil te și așteptai, Dan Păltinișanu a fost un fotbalist al Politehnicii Timișoara. A jucat pentru echipa timișoreană pentru 10 sezoane, între anii 1973-1983. În sezonul 1977-1978 chiar a reușit să termine cu echipa pe locul 3 în Divizia A. În toți acești ani a avut aproape 300 de apariții pentru echipa alb-violetă, marcând 24 de goluri.
Interesant este că, deși s-a născut în București, în 1951, a făcut istorice în provincie. Pe lângă performanța din campionat menționată mai sus, cea mai importantă reușită cred că a fost câștigarea cupei României în 1980. Ca și cireașă de pe tort, să-ți mai spun că a dat golul decisiv în minutul `95? Din păcate, anul acela este și ultimul an în care cupa României a ajuns și a și rămas la Timișoara.
Acum, imaginează-ți cum e să ai 50.000 de oameni, aproape un sfert din întreaga populație a Timișoarei la acea vreme, care să strige și să cânte în cor. Atâți oameni au umplut stadionul „1 mai” la meciul cu Celtic Glasgow din 1980. Meci ce avea să rămână în istoria Timișoarei. După ce Poli pierduse cu 2-1 la Celtic acasă, ghici cine avea să împingă mingea în poarta scoțienilor pentru o victorie cu 1-0 și, deci, un rezultat istoric la acea vreme pentru Timișoara? Ai ghicit, a fost „Tata Mare”, așa cum era poreclit fostul jucător. De atunci, generația din care a făcut parte a ajuns să fie numită „generația Celtic” de către fanii echipei.
Din păcate, la doar 44 de ani a încetat din viață din cauza unei boli la inimă. Însă niciodată nu s-a îndepărtat prea tare de teren. Prima dragoste nu se uită niciodată, nu? Pe când s-a întâmplat asta era antrenor la echipa de juniori a CFR-ului. Acesta a fost Dan Păltinișanu.
Cine este Dan Păltinișanu? Ei bine, dacă ai mers pe la meciurile BC Timișoara sunt șanse ca numele să-ți fie și mai cunoscut. Nu, nu e doar o coincidență. Baschetbalist timișorean, este chiar fiul marelui fotbalist. Chiar tatăl său pare a fi cel care l-a ghidat spre baschet. S-au mai bine zis l-a ținut mai departe de gazon:
„De mic eram foarte înalt așa că nu eram prea bun la fotbal. Tata și-a dat seama că nu am talent și nu mă mai lăsa la fotbal” declara baschetbalistul într-un interviu pentru Adevărul.
Pentru că istoria se repetă, și Dan Păltinișanu, fiul, a ridicat Cupa României deasupra capului, în 2009. La baschet, bineînțeles. Pentru că în Timișoara povestea mereu merge mai departe, în septembrie 2011 a apărut un nou Dan în familia Păltinișanu. Oare acesta încotro o va lua? Bunicul fotbalist, tatăl baschetbalist, fiul?
Acum, când mai mergi pe stadion sau te uiți la un meci la televizor, știi cine a fost Dan Păltinișanu.
Până acum, ai știut cine a fost Dan Păltinișanu? Spune-mi în comentarii.
Sursă foto: Druckeria.