Cartierul Elisabetin – Sisi, revoluție anticomunistă, troleibuz, Műhle

Cartierul Elisabetin Timisoara - Grozav.org

de Mădălina Iacob

Cu toții cunoaștem cartiere celebre din filme, precum Manhattan, Montmartre, Soho sau faimosul Red Light District unde doamnele de companie ne întâmpină în cel mai original mod posibil. Orașul nostru, la fel ca toate orașele importante ale lumii, nu duce lipsă de cartiere interesante. Există o întreagă poveste în spatele fiecărui cartier timișorean. Astăzi am ales, întâmplător sau nu, să vorbesc despre cartierul Elisabetin din Timișoara care, are și el, începând de la numele care îl poartă, până la locuințele care fac parte din el, o istorie haide să îi spunemcel puțin interesantă. Ce au în comun troleibuzele cu prințesa Sisi și cu rozele? Vom vedea în rândurile ce urmează.

Ce este așa interesant la Elisabetin? Începem cu numele bineînțeles. Cu toții am auzit de Sisi, regina care la 16 ani s-a căsătorit cu Franz Joseph al Austriei cunoscut mai simplu ca Franz Iosif. Povestea este mai veche si recentă ca niciodată: soacra (mama lui Franz Iosif) nu s-a înțeles deloc cu Sisi, pe care nu a plăcut-o niciodată, Sisi având un sfârșit tragic. Totuși nu despre asta e vorba, ci despre faptul că pe ea o chema în realitate Elisabeta de Wittelsbach deci cartierul poartă numele prințesei Sisi începând cu data de 26 mai 1896. In anii 1900, cartierul ajunge să fie o zonă rezidențială a Timișoarei, aleasă în special de cei care aveau o condiție medie, fiind primul cartier unde sunt introduse cunoscutele troleibuze aduse tocmai din Italia. Așadar troleibuzele care ne plimbă pe noi dintr-o parte în alta a orașului au poposit in Elisabetin prima și prima oară.

Nu putem vorbi despre acest cartier dacă nu amintim de grădinile de trandafiri ale lui Arpad Műhle, fiul lui Wilhelm Mühle. Aceste grădini adăposteau peste 1500 de specii de trandafiri. Unul dintre motivele pentru care Timișoara se numește “Mica Vienã” este datorită speciilor de trandafiri care se găseau exclusiv numai la Timișoara sau Viena, Arpad Műhle lucrând cu casa regală austriacă. Așadar nu arhitectura orașului este motivul denumirii de Mica Vienã. Familia Műhle se poate mândri cu brevete deținute pentru prima specie de trandafir românesc.

Dacă nu te-am convins de importanta cartierului pentru orașul nostru, află că în cartierul Elisabetin a existat singurul cimitir românesc din oraș pentru o bună perioadă de timp. Trebuie să înțelegi că pentru perioada respectivă, când existau atâtea influențe venite din Occident, să ai un cimitir propriu românesc era ceva foarte important. De asemenea, a fost cartierul cu cele mai multe spitale (Spitalul epidemic, Spitalul de femei, Sanatoriul Banatului, Spitalul Județean) sau școli (Școala pentru surdomuți, Școala confesională ortodoxă română, Politehnica, Electrotehnica, Universitatea de Vest).

Un monument important din cartier este Monumentul Sfânta Maria. Legenda acestuia spune că Gheorghe Doja a fost ars pe rug în exact același loc unde a fost ridicat monumentul, iar călugării martori la acel eveniment ar fi văzut în focul care se isca, chipul Sf. Marii și astfel au decis să ridice monumentul din contribuții proprii. La început, în locul acestui monument impunător, era așezată o icoană într-o cutie de sticlă. Capela actuală în stil romanic din Marmură de Carara a fost realizată de unul dintre numele cele mai rezonante pentru cultura timișoreană, arhitectul László Székely.

Statuie-Piata-Maria-Timisoara---grozav.org

Așadar putem afirma fără doar și poate că Elisabetin este un cartier foarte important pentru Timișoara. Si dacă am vorbit despre cartier, pentru a-ti forma o imagine vizavi de întinderea acestuia imaginează-ți Piața Crucii și Eforie până la bulevardul Babeș, strada Doja și Romulus, așadar o întindere destul de mare.

Data viitoare când treci prin acest cartier gândește-te că Sisi a fost aici, sau că, fără trandafirii lui Műhle, orașul nu ar mai fi fost cunoscut ca “orașul rozelor” iar că indiferent de viziunile călugărilor de la aceea vreme sau nu, monumentul Fecioarei Maria împreună cu capela unde este adăpostită fac parte din Patrimoniul Cultural timișorean și datează de la 1906.

Dacă nici cu asta nu te-am convins, nu uita că Revoluția din 1989 a început în fața statuii Maria, în acest cartier. Într-o seară de decembrie, o mâna de oameni au oprit tramvaiul 1 și au început ceea ce urma să fie cea mai sângeroasă revoluție anticomunistă din Europa. Anual, în perioada 16-24 decembrie, oamenii încă revin în fața statuii ca semn de respect pentru cei care au luptat și au murit pentru un vis numit libertate.

Dacă ti-a plăcut articolul și dorești să afli lucruri noi și despre alte cartiere din Timișoara cum ar fi Cetatea, Fabric, Mehala sau Iosefin, urmărește în continuare blogul că să descoperi ce face unic fiecare cartier din Timișoara și cum poți să afli lucruri pe care nu le știai despre orașul în care locuiești.

Comentarii

comentarii